Šta sam ono htjela reći

I tako ja vazda kad se ne pripremim za ispit, onda se lijepo obučem, našminkam pa da i lijepo padnem ko gospodin i krenem niz stepenice pjevušeći “dođi da mi ruke greješ, dođi da se sa mnom smeješ u noćima dugim belim da sa tobom sreću delim” kad komšija sa druge strane hodnika se smije..reko’  zanesem se ja tako nekad 🙂 I nešto kontam koliko sam mrzila ovu pjesmu kao dijete bezveze, a ona baš fina i pjevljiva.

Ispostavilo se da mi ovaj tezi dio ispita lakše pao nego prvi pismeni dio. Poslije odem prijateljicom iz Bugarske na kafu, sa njom bila jedna njena kolegica iz Irana. Žali se kako joj već dva mjeseca na razgovorima za posao, uvijek postave ultimatum da skine mahramu, a ona eto neće.

Zove me sad jedan naš u disko, reko’ imam dogovor već u subotu kaže on ima večeras nešto. Reko’ fala, dr put ja već u Darth Vader opremi. Ej u subotu izlazim sa jednom ekipom cura i bice neka nova kraljica, vidim na FB  sebe nazvala Jasmina Kraljica. Mogu misliti kako ce mi biti zabavno, već vidim da ćemo završiti u nekim našim lokalima.

Kad smo kod FB jedna mi bivša radna kolegica izbacila sliku, ne moram ni pogledati znam da je neki selfie,kao da joj onih 1000 nije dovoljno. Tačno mogu izraditi ove njene slike djeci da joj slože kucu poput mozaika.Javljam se prijatelju, koji mi najdraža trač kolegica, reko’ pitam se hoću li dočekati dan da ova naša druga ikad objavi nekog drugog na fotografiji osim sebe .Jest da ona lijepa i fino je kad neko voli sebe, al to u nje ispalo iz svih knjiga, kako zna reći moja nene carica. Ustvari, da ne griješim dušu stavila je mene na cover za dva puta, ja se nisam mogla naibretiti, ja haman nisam živa bica objavila na cover kamo li sebe, a kad vidim da neko sebe stavi na profil i cover, sve mi je rek’o.  Kaže on meni, ja se uvijek pitam ko je slika. Reko’ mater ko će drugi, ja jednom došla autom po nju da idemo u čaršiju, cura se pravo sredila, minić i tako te stvari kad ono mati je obuva. Ja ostala bez texta. Reko’ sad mi je sve jasnije u vezi tebe. Reko’ nije li malo previše da te mati obuva a imaš 26 godina ona se samo smije slatko. Plavuša moja. A imamo nas dvoje i zajedničkog druga, koji se isto tako voli naslikavat. Pa se nas dvoje nekad crvenimo u njihovo ime. On čak uspije nadmašiti i ovu moju imenjačicu. Obradi  on sebi fotografiju u nekoj aplikaciji, kao on neki bed bojs, nešto on ratničkih boja, potkošulja i mišići iz teretane, ma dobije on i tih lajkova plaho, ali eto on je danima ovom drugu prepričavao moj komentar pa kako sam mu mogla ono napisati. Ma ja samo napisala nešto u fazonu da bi bilo bolje da je  pomogao ćaći u vulkanizeru pa bi imao prave fleke i na jednoj izašao vani, kao da objavi sliku u snijegu, uz opis kao zapadalo ja mu napisala da bi bolje bilo da se uhvatio kakve lopate i razgrno taj snijeg ispred kuce, a on meni da se ugledam na neku Patriciju u komentarisanju, kako žena zna da lijepo piše:) On je dotle, da sam ubijeđena da mu je sprava koju najviše koristi u teretani mobitel:)

Usput, zna li neko ako je ženama zabranjeno učiti Kur’an u stanju hajza, da li to istovremeno podrazumijeva izgovaranje bismile,pojedinih sura i ako da šta je sa izgovorom istog na bosanskom i zna li neko uzrok zbog čega je to tako?

 

 

2 thoughts on “Šta sam ono htjela reći”

  1. Ja ću komentarisati zadnji pasus.
    Učenje Kur’ana je zabranjeno ženama u stanju hajza na način da uzimaju, dotiču, Kur’an. Samo učenje napamet nije sporno, dozvoljeno je i čak preporučljivo, obzirom da je žena osjetljivija u tom periodu.
    Postoje razilazenja u misljenju oko gledanja u Kur’an i ucenja gledajuci (ne dotičući golim rukama) ili uzimajuci Kur’an a da se ne dotiče kožom…Dakle, jedna linija uleme smatra da zene koje, npr. uče hifz (napamet Kur’an), mogu ga uciti uvijek, s tim da izbjegavaju dodir u vrijeme hajza.
    Sto se tiče učenja Kur’ana gledauci na kompu ili mobitelu, tu nema smetnje nikakve.
    U stanju dzunupa/tj. nakon spolnog odnosa ili ejakulacije, zabranjeno je učiti Kur’an dok se ne otkloni stanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *