Mudrost (ne)dolazi sa godinama

Imam par malo starijih prijateljica.

Prva je u kasnim tridesetim. Za nju bi se moglo reći da je žena od karijere.Ima svoj stan, vlastito auto i radi posao koji voli. Ipak pored svog tog materijalnog zadovoljstva zadnji put požalila na teško nezadovoljstvo, koje joj se ispoljava kroz panične napade i tešku depresiju. Kaže da joj je vjera jedini mir, ali bez obzira na to što klanja svaki vakat boji uvečer zaspat jer strahuje od paničnog napada.

Veli, imaš ti te ljude koje te vole jer si uvijek tu za njih, ali na kraju dana svi odu kući tim partnerima na koje reže, a ti u stanu u neko doba ležiš sama i usamljena. Možda nisam trebala čekati da se stvari dese same od sebe i fokusirati samo na posao, a možda samo ne mogu imati sreće i u ljubavi. Pošto je to osoba koja može pričati više od mene, ovaj put sam je preslušala.

Kako god ju slušam i gledam, meni u glavi misao, pa takva energija od žene i propada, nije ni čudo da ima takve manifestacije. Krenula zazinuti nekoliko puta sve je to tebi od nedostatka sexa i da prestane čekati pravu ljubav, ali bilo me sramota, žena vjernica. Ali ako se ne promijeni ubrzo stanje, moraću lanuti.

Ova druga ima 44 godine ali dao bi joj početak tridesetih,nije muslimanka,austrijanka je. Nakon što je nekoliko godina radila kao pravnica, odustala od tzv.karijere i posvetila poslu sa manje para i manje stresa. Nekad me postidi njena skromnost. Moram primjetiti da ove austrijance što sam dosad sretala, koji za sebe kažu da nisu vjernici, pokazali toliko morala nego dobar broj hadzija koje poznajem.

Ima zakon iznad svih religija, zove se zakon srca.

Uglavnom i ona dalje traži pravu ljubav i kad priča o svom stavu prema ljubavi, kao da sebe slušam, pomalo. Pitam se kako je uspjela imati i ono veza što je imala. Uglavnom je zadovoljna životom i ima miran san, ali skoro vazda djeluje umorno i iscrpljeno. I ponekad mi kaže da joj nađem nekog bosanca. Priznala mi da od svih 7 muškaraca sa kojima je bila u dugoročnim vezama samo dvojica znali dovesti do orgazma. I da joj je krivo kako se završilo sa ovim zadnjim, jer je bio jedan od njih. Neki dan nas dvije se dogovorile ići gledati neki mjuzikl, žena blista, morala sam joj reći da je taj dan nešto posebno lijepa. Ja skoro i zaboravila naš zadnji susret, usput na kojem je malo režala na mene jer sam je nagovorila da se javi tom liku.

Kroz blistav osmijeh, reče da su se sreli i proglasi me svojim osobnim psihologom.

Ja se nasmijala jer sam se sjetila da sam joj na prvom našem susretu prije skoro dvije godine rekla da sam fulala zanimanje, na što ona pomalo grubo rekla da me ne može zamisliti kao psihologinju i da baš izgledam kao ekonomistica. Naravno, da sam je morala onda pitati a kako to izgleda ekonomistica.

Kad bih barem bila pametna ko što nisam pa učiti na tuđim greškama.

5 thoughts on “Mudrost (ne)dolazi sa godinama”

  1. nije to čuditi ništa, takva stanja se sreću, prva osoba nije dakle spoznala suštinski neke stvari, a druga osoba posjeduje opće ljdske kvalitete sa kojima se svaka osoba rađa, bilo ko da je i bilo gdje, dakle ta prirodna čista fitra koja se nija iskvarila..da je Allah uputi…amin..o orgazmu sam mešćini i previše pis’o do sad pa neču ništa kastvi više 😀 ..i reci ti njoj nek se udaje pa nek onda radi š njim šta hoće , kolko hoće i kad hoće 😉

    Prijavi komentar

    1. Alki ma oboje su u godinama i imaju iza sebe svašta. Slažem se da je lakse kad si u braku i da je to dobra institucija za ocuvanje osnovne društvene celije- porodice. Ali isto tako mislim kad dvoje jedno drugo odaberu srcem mislim da su to dvoje i pred Bogom u braku.

      Prijavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *