Ljepota je…..mladost.

Kad god vidim starog čovjeka, postanem ranjiva. Najviše ih sretnem uz obalu rijeke predviđenu za šetanje, trčanje i bicikliste. Uglavnom sa sobom vuku kolica….uče se hodati. Bude mi drago kad imaju pratnju. Ne mogu a da ne zastanem kraj njih i tiho prođem nakon čega dobijem snagu da udarim još jači sprint i ponavljam u sebi tijelo je mašina, misli na svoje četrdesete.

Danas na poslu mi opet bila najdraža bakica. Iako je stara, uredno i lijepo je dotjerana. Uvijek sa ružom na usnama i lijepom frizurom. Kažu da se na starim ljudima bore ukažu u obliku karaktera čovjeka. Ne trebaju meni bore, pored urođenog detektora za takve stvari. Mogu da osjetim dobrog čovjeka kao ljubav. Oni i jesu ljubav.Uvijek kažem, kad bi me neko upitao bez čega ne bih mogla živjeti na ovoj planeti. Rekla bih, bez njih..

Kad je moja bakica prvi put došla izgovorila je poznatu rečenicu. Odmah me zagušilo u grlu i jedva sam dočekala pauzu da pokušam dobiti svoju nenu na vezu. Nisam je čula taj dan. Opsovala sam u sebi daljinu.

Nenuška i ja smo redovno imali naše rituale ljepote koji su ujedno najviše zaslužni što smo se bolje upoznale. Naši razgovori su vazda tekli opuštajuće iako smo čupali i teške teme. Ponekad bih ja iz nje izvukla zaboravljene dijelove njene prošlosti, a ponekad bi ona iz mene izvukla detalje iz života ostale unčadi. Uvijek bi me nanovo iznenađivala njena razboritost i koliko je svevremena žena. Dok bih joj masirala leđa, vrat i sljepoočnice, redovno bi me blagosiljala. Posebno, dok sam joj čupala badlje. Najviše sam joj voljela mazati kremom stare ruke. Ponekad bih je kritikovala da se mora češće kremati. Kaže ona ćeri, stara koža puca sama od sebe. Zadnji put kad sam bila kod kuće jedva sam joj uspjela otkinuti nožne nokte. Čudno je šta se događa sa tijelom nakon 85 godina. Duša me je zabolila kad sam vidjela koliko je nestalo. Kao da mi pročitala misli reče, eh star insan kopni sam od sebe,zato ćeri jedi kad možeš, doćićeš u godine kad nećeš moći. Htjedoh joj reći da se to meni ne može desiti, ali sjetih se da sam to rekla za spavanje i pregrizoh jezik. Kad joj pripremam poklon, ja svojoj neni ne kupujem kilu kafe i kocku, već spremim parfem, dezodorans, kremu, dijanu za masažu i bombonjeru. Da mi nenuška kao uvijek miriše.

Svaki put kad je vidim na kameri ili uživo molim Boga da je još proživi.Što se tiče molbi, godinama su sve manje i najčešće stanu u jednu rečenicu prije spavanja.Bože podari svako dobro i sačuvaj od svakog zla i belaja moje najmilije. Kako njih, tako mene i sve muslimanima širom svijeta.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uvU-GNPmLS0

3 thoughts on “Ljepota je…..mladost.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *